Chipmunk Home || Barcodes || EAN13 | UPC-A | ISBN

Spelregels

Als u een EAN13 gebruikt op een product dan is het belangrijk dat u de diverse spelregels in acht neemt. Deze zorgen er voor dat uw barcode ook goed leesbaar zal zijn (met de klemtoon op goed).

Witruimte

Het formaat is 37,29mm breed bij 25,93mm hoog. Dit komt overeen met de standaard maat (op 100%) van een EAN13 barcode.
Links en rechts van de barcode zit een stuk wit. Dat moet absoluut intact blijven. Als er geen stukje wit voor en achter de barcode aanwezig is dan weet de barcodelezer de barcode niet meer te vinden. De reden dat het linker cijfer zo raar buiten de barcode staat is om af te dwingen dat die ruimte leeg blijft en rechts geldt hetzelfde voor het > teken dat verder zelfs helemaal geen functie heeft.

Verschalen

Verschalen mag mits u het netjes doet. Als u een barcode verschaalt dan moet hij zowel in de breedte als in de hoogte vergroot of verkleind worden. De kleinste afmeting die is toegestaan is 80% (29,83 x 20,74 mm). De grootste afmeting is 200% (74,58 x 51,86 mm).

LET OP: Het verkleinen van de hoogte zonder ook de breedte te verkleinen is niet toegestaan. De reden hiervoor is dat de barcode niet meer onder alle hoeken leesbaar is. Als u de hoogte inkrimpt dan moet de barcode opeens recht gehouden worden om nog gelezen te kunnen worden. Hoe dunner u de barcode maakt hoe rechter hij voor de lezer gehouden moet worden. De winkelier zal u niet dankbaar zijn en u loopt het risico dat ze het produkt weigeren of u kosten in rekening brengen om het alsnog van een fatsoenlijke barcode te voorzien.

Kleur

Het beste is gewoon een zwarte barcode met een witte achtergrond. Maar andere kleuren zijn wel toegestaan.
1- De achtergrond moet licht van kleur zijn
2- De balken moeten donker van kleur zijn
3- De scanners 'kijken' met rood licht en 'zien' rood dus als wit. Rode balken op een witte achtergrond zal dus niet gaan, maar zwarte balken op een rode achtergrond weer wel.
4- Gebruik geen kleuren die met een raster gedrukt worden. De balken mogen geen raster bevatten.